Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@06:08:22 GMT

پایداری قطر و دست خالی عربستان و همپیمانان آن

تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۹۳۷۰۶۴

پایداری قطر و دست خالی عربستان و همپیمانان آن

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، عربستان، امارات، بحرین و مصر از15 خرداد امسال روابط خود را با قطر به طور رسمی قطع کردند و با متهم کردن دوحه به «حمایت از تروریسم» این کشور را به محاصره زمینی و هوایی خود در آوردند.
قطر با نادرست دانستن اتهام حمایت از تروریسم تاکید کرد با موج دروغ و افتراهای به راه افتاده که هدف از آن اعمال قیمومیت بر مراکز تصمیم گیری این کشور است مقابله خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


چهار کشور تحریم کننده قطر یکم تیرماه فهرست شروط 13 گانه خود را جهت از سرگیری روابط با دوحه توسط کویت به این کشور اعلام کردند و جهت اجرای شروط ضرب الاجل 10 روزه را تعیین شد با وجود پایان موعد مقرر اما با میانجیگری کویت به مدت 48 ساعت دیگر تمدید شد.
سرانجام پس از پاسخ قطر به درخواست کشورهای عربی، وزیران امور خارجه مصر، عربستان، امارات و بحرین با برگزاری نشستی در کاخ «التحریر» قاهره با صدور بیانیه مشترکی، پاسخ قطر را منفی توصیف کرده و آن را ناشی از جدی نبودن دوحه در روابط خود با این کشورها دانستند. این خبر و تحلیل های مرتبط با آن در روزهای گذشته در رسانه های جهان بازتاب گسترده ای داشت.
رسانه های عربی نیز در بخش مهمی از گزارش های خود به بررسی عکس العمل های قطر و پیامدهای اقدام عربستان و همپیمانان آن در قطع ارتباط با قطر پرداخته اند.


** پایداری قطر و دست خالی عربستان و همپیمانان آن
روزنامه های «الرای» و «الشرق» و تارنمای مرکز پژوهش های «الجزیره» قطر و روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن پایداری قطر در برابر زیاده طلبی های عربستان و همپیمانان آن را مورد تحسین قرار دادند.
روزنامه الرای قطر در سرمقاله خود نوشت: تحرک دیپلماسی قطر در مدت بحران نشان داد این کشور تمایل و آمادگی برای ورود جدی با هر گونه گفت و گوی سازنده با کشورهایی تحریم کننده قطر را دارد.
به نوشته این روزنامه، مهم این است که کشورهای تحریم کننده قطر این موضوع را درک کنند که تحمیل درخواست های پوچ نزد دوحه قابل پذیرش نیست. زیرا چنین درخواستی حاکمیت قطر را نادیده می گیرد. به ویژه قطر بارها تاکید کرده است برای گفت و گو آمادگی دارد.
«مخالفت کشورهایی که قطر را تحریم و محاصره کرده اند با گفت و گو و تلاش آنها برای تحمیل شرط های خود به طور کلی قابل پذیرش نیست. چنین درخواستی به منزله نادیده گرفتن قوانین بین الملل بوده و راه مدرنی برای حل بحران ها نیست و نشان می دهد این کشورها برای حل تنش جدی نیستند و با درخواست های خود برای تسلیم سازی قطر تلاش می کنند. اما چنین درخواستی محقق نشده و قطر هرگز زیر بار نخواهد رفت.»
روزنامه الشرق در گزارشی با عنوان «پایداری شرافتمندانه قطر» نوشت: با وجود اینکه بحران قطر وارد دومین ماه خود می شود هنوز هم پایداری برجسته ترین موضع قطر است که شگفتی و تحسین جامعه بین الملل را به دنبال داشته است. زیرا قطر در این زمینه بدون هرگونه تنش سیاسی و رفتارهای احساسی دیپلماتیک آرامش خود را حفظ کرده و با منطق و احترام به اصول قوانین بین الملل در این زمینه پایداری کرده است.
به نوشته تارنمای مرکز پژوهش های الجزیره، پس از سپری شدن بیش از یک ماه از حمله و محاصره قطر به نظر می رسد هنوز هم بحران در روابط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس حل نشده است. عربستان و متحدان آن نتوانسته اند دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس و عربی را با سیاست های خود همراه کنند. آنها هنوز هم نتوانسته اند کشورهای غربی را در این زمینه خرسند سازند. حضور ترکیه در قطر و مخالفت آمریکا با حمله نظامی به قطر سبب شده است گزینه نظامی به طور کلی کنار گذاشته شود. پس از قطع روابط عربستان و متحدان آن با قطر و تحریم این کشور، اکنون دیگر ریاض و ابوظبی برگ برنده های بسیاری در دست ندارد. این در حالی است که قطر قدرت پایداری خود را نشان داد. این کشور نشان داد می تواند مدت زمان زیاد با تحریم و محاصره بسازد. اظهارات وزیر امور خارجه این کشور هم نشان می دهد قطر پیش از رفع تحریم ها مذاکره نخواهد کرد. این نشان می دهد با گذشت زمان قطر اعتماد به نفس بیشتری به دست می آورد.
روزنامه القدس العربی نوشت: کشورهایی که قطر را محاصره کرده اند پس از پایان یافتن مهلت 12 روزه در پیش بردن هرگونه موضع و اقدام علیه قطر ناتوان هستند. پس از پایان یافتن مهلت 12 روزه برای پاسخ قطر به 13 درخواست کشورهای متحد عربستان و پیام های آکنده از تهدید، وزیران امور خارجه عربستان، امارات، بحرین و مصر در نشست قاهره بیانه ای صادر کردند که از هرگونه تهدید خالی بود. پس از چند ساعت بحث و بررسی در این نشست نمایندگان کشورهایی که قطر را محاصره کرده ند به بهانه ای این که نیاز به زمان برای تصمیم گیری دارند زمان نتیجه گیری را به نشست منامه موکول کردند که هنوز هم زمان برگزاری آن مشخص نیست.

** احتمال افزایش تنش
روزنامه های «رای الیوم» چاپ لندن و «الاخبار» با اشاره به تنش آفرینی های فزاینده کشورهای همپیمان عربستان در روابط با قطر، پیامدهای این تنش آفرینی ها را بررسی کردند.
روزنامه رای الیوم در گزارشی به قلم «عبدالباری عطوان» درباره نشست چهارجانبه عربستان و متحدانش در قاهره برای بررسی پاسخ قطر به شروط آنها نوشت: ما کنفرانس مطبوعاتی وزیران امور خارجه 4 کشور دشمن قطر را پس از پایان مهلت 12 روزه به قطر برای پاسخ به درخواست در قاهره رصد کردیم. پیش از هر تحلیلی درباره موضع گیری ها در نشست چهارجانبه و اقدامات آینده آنها، نکات اساسی را در باره این نشست باید در نظرگرفت که اقدام های بعدی آن را مشخص می کند.
به نوشته روزنامه رای الیوم، چهار کشور مخالف درباره اینکه پاسخ قطر به خواسته های آنها منفی بوده و هیچ عقب نشینی نداشته توافق نظر داشتند همانطوری که «سامح شکری» وزیر خارجه مصر بر این نکته تاکید کرد و این یعنی پایان میانجیگری کویت و انتقال به مرحله تشدید موضع گیری ها است .
شکری از لحنی تند و کلمات آشکار استفاده کرد که به نوعی نشان دهنده ماهیت اقدامات احتمالی آنها است.
وی از الفاظی مانند «قاطعیت»، «رویارویی»، «برخورد با پشتیبانان تروریسم» و «سهل انگاری نکردن درباره نقش قطر» بهره گرفت. این چهار کشور تنها اتهام نمی زدند. بلکه دلیل داشتند و خود را در برابر «طوفان قاطعیت» جدیدی علیه قطر می دانستند.
به نوشته رای الیوم، ادامه تحریم سیاسی و اقتصادی تا زمان عقب نشینی قطر از موضع گیری های خود و اطاعت از همه خواسته های عربستان و متحدانش و اجرای خواسته های جدید یعنی اینکه قطرباید همه شروط 13 گانه را بپذیرد و پرچم سفید تسلیم را در برابر این شروط بلند کند.
رای الیوم افزود: تعلیق عضویت قطر در شورای همکاری(خلیج فارس) با موافقت همه طرف هاست و اینکه ممکن است این مساله در نشست فوری وزیران امور خارجه که در روزها و هفته های آینده و یا در کنفرانس سالانه سران عرب در ماه دسامبر آینده برگزار شود ، مورد بررسی قرار گیرد.
شیخ «عبدالله بن زاید» وزیر امور خارجه امارات گفت: چهار کشور برای مجازات قطر به جامعه بین الملل متوسل نخواهند شد. بلکه آنها به عنوان کشورهای دارای حاکمیت مستقل در راستای قوانین بین الملل و تامین منافع خود اقدام مناسب را در این زمینه در پیش خواهند گرفت. این نشان می دهد احتمال هرگونه رخدادی از جمله دخالت نظامی در قطر وجود دارد.
روزنامه الاخبار نوشت: ‌جنگ آغاز شد. این خلاصه بیانیه ای است که در نشست چهارجانبه قاهره آن را منتشر شد. دوحه تا ساعات پایانی مهلت مقرر پافشاری کرد محتوای پاسخ خود را که به امیر کویت داده بود، برملا نکند. مخفی کاری قطر در رابطه با پاسخ ارائه ‌شده این کشور در مهلت اعلام شده باعث می شد عربستان، امارات، مصر و بحرین بتوانند عکس العملی با شدت کمتر از خود نشان دهند. البته این در صورتی بود که این چهار کشور به دنبال در پیش گرفتن روند آتش بس و حل مسالمت‌آمیز مسائل باشند که چنین اتفاقی در قاهره رخ نداد.
در تحلیلی متفاوت با آنچه در رسانه‌ها مطرح می‌شود، هجمه سختی از سوی «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی علیه قطر به راه افتاده و تحریم این کشور و طرح شروطی سخت برای آن در راستای درگیری‌هایی است که پرونده آن تازه باز شده است.
نشست چهارجانبه قاهره به طور کلی با پاسخ قطر منفی برخورد کرد. این موضوع در بیانیه‌ای که وزیر خارجه مصر آن را قرائت کرد، قابل مشاهده است. این موضوع سوالاتی در رابطه با سناریوهای احتمالی مرحله آینده و سرنوشت این درگیری‌ها مطرح کرد و صحبت‌ها از طرح های آماده ‌شده به دست کشورهای عربی برای آغاز نبرد در منطقه است که بن سلمان و بن زاید تلاش دارند تا آخر آن را پیش ببرند و عقب نشینی از طریق سازوکارهای میانه برای آنها مشکل به نظر می رسد.

پژوهشم **9278**1601** خبرنگار: اصغر یوسفی ** انتشاردهنده: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۳۷۰۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام

به گزارش تابناک اقتصادی؛ توانایی ایران در مسیریابی و غلبه بر تحریم‌های نفتی و دستیابی به رکوردشکنی فروش نفت خام در شش سال گذشته، نشان از انعطاف‌پذیری، خلاقیت و نگاه راهبردی کشور در مواجهه با چالش‌های اقتصادی دارد. علیرغم اینکه ایران با محدودیت‌های قابل توجهی در صادرات نفت مواجه است، موفق شده است فروش نفت خود را افزایش دهد و سالانه تا ۳۵ میلیارد دلار درآمد داشته باشد. این موفقیت را می‌توان ناشی از اجرای سیاست‌های نوآورانه و آینده نگر در حوزه انرژی دولت سیزدهم دانست که ایران را قادر ساخته است از فرصت‌های جدید بازار سرمایه گذاری کند، پایگاه مشتریان خود را گسترش دهد و درآمد‌های ارزی خود را افزایش دهد.

در همین رابطه پیرامون عبور ایران از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام برابر با میزان فروش در زمان برجام در سال ۲۰۲۳ میلادی با خانم زهرا فلاحی کارشناس انرژی به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.

زهرا فلاحی کارشناس انرژی در مورد مسیر خنثی سازی تحریم‌های تجارت نفت خام ایران گفت: رشد فروش نفت خام ایران نشان دهنده توانایی این کشور برای انطباق و تکامل در پاسخ به پویایی بازار در حال تغییر و فشار‌های ژئوپلیتیکی است. ایران با استفاده از استراتژی‌های بازاریابی جدید، تنوع بخشیدن به پایگاه مشتری و به حداکثر رساندن پتانسیل درآمد خود، توانسته است جایگاهی قوی در بازار جهانی نفت حفظ کند. این رویکرد پیشگیرانه نه تنها به ایران برای غلبه بر تحریم‌های اقتصادی کمک کرده است، بلکه این کشور را به عنوان یک بازیگر قابل اعتماد و رقابتی در تجارت بین المللی نفت معرفی کرده است.

علاوه بر این، موفقیت ایران در جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش نفت و گاز، جذابیت این کشور را به عنوان مقصد سرمایه گذاری و شریک استراتژیک در بازار انرژی برجسته می‌کند. ایران با تاکید بر تقویت زیرساخت‌های نفتی، توسعه میادین جدید نفتی و جذب سرمایه خارجی، به عنوان یک بازیگر کلیدی در جذب سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز خود مطرح شده است. تمرکز بر ایجاد مشارکت‌های استراتژیک، ترویج سیاست‌های سرمایه‌دوستانه و ایجاد فضای کسب‌وکار مساعد، ایران را قادر می‌سازد تا به رکورد‌های سالانه سرمایه‌گذاری خارجی بیش از ۵ میلیارد دلار دست یابد.

این کارشناس انرژی در رابطه با بازسازی پالایشگاه‌های نیمه فعال کشور‌های آمریکای جنوبی و پایان تعمیرات بزرگ‌ترین پالایشگاه فراسرزمینی ایران در ونزوئلا اظهار کرد: دولت سیزدهم ایران استراتژی جسورانه و مبتکرانه‌ای را برای تغییر تجارت انرژی خود و تضمین بازار‌های تضمین شده برای صادرات نفت خام خود در پیش گرفته است. ایران با دور شدن از شیوه‌های سنتی تجارت نفت و بهره‌گیری از تخصص فنی و مهندسی داخلی، فرصت‌های جدیدی را برای رشد و گسترش در بازار جهانی نفت شناسایی کرده است.

تصمیم برای تمرکز بر سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های پالایشگاهی، نوسازی و ارتقای امکانات موجود، و مشارکت با شرکت‌های دانش‌بنیان توانمند صنعت پالایشگاه، ایران را قادر ساخته تا وارد بازار‌های جدیدی شود و خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بخش انرژی آمریکای لاتین معرفی کند. امسال تعمیرات دو پالایشگاه نیمه فعال کشور‌های آمریکای جنوبی به دست مهندسان ایرانی به پایان خواهد رسید و شاهد از سرگیری کامل فعالیت بزرگ‌ترین پالایشگاه فراسرزمینی ایران در ونزوئلا خواهیم بود.

وی ادامه داد: ایران از طریق سرمایه گذاری‌های استراتژیک در پالایشگاه‌های نیمه فعال در آمریکای لاتین، جای پای خود را در منطقه گسترش داده، عملیات پالایشگاهی را احیا کرده و خود را به عنوان ارائه دهنده پیشرو خدمات فنی و مهندسی قرار داده است. ایران با بهره گیری از تخصص و نبوغ ایرانی، خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازار انرژی آمریکای لاتین، به ویژه در کشور‌هایی مانند ونزوئلا، که بازسازی پالایشگاه‌ها فرصت‌های جدیدی را برای همکاری و رشد باز کرده است، تثبیت کرده است.

زهرا فلاحی در پایان گفت: موفقیت ایران در عبور از تحریم‌های نفتی، افزایش فروش نفت خام و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نشان‌دهنده چشم‌انداز استراتژیک و رویکرد نوآورانه این کشور در تجارت انرژی است. ایران با پذیرش فرصت‌های جدید بازار، تنوع بخشیدن به پایگاه مشتریان خود و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های پالایشگاهی کشور‌های همسو با خود، خود را به عنوان یک بازیگر اصلی در بازار جهانی نفت معرفی کرده و خود را به عنوان یک شریک کلیدی در بخش انرژی تثبیت کرده است. در سال ۱۴۰۳ تعمیرات دو پالایشگاه نیمه فعال کشور‌های آمریکای جنوبی به دست مهندسان ایرانی به پایان خواهد رسید و مسیر توسعه صادرات نفت خام در سال جاری نیز تداوم خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • گروه‌های جهادی تحریم‌ها را بی‌اثر کرده‌اند
  • تاکید کشورهای عربی و اروپایی بر پایان جنگ غزه و راه‌حل ۲دولتی در نشست ریاض
  • ۲۶۷ میلیون دلار از کمک‌های آنروا کم شد
  • بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور
  • آمریکا تحریم‌ها علیه ۱۰ بانک بزرگ روسیه را کاهش داد
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • روسیه: با اعمال تحریم‌های احتمالی اروپا گاز گران‌تر می‌شود